Q&A

Preguntes (i respostes) freqüents

Quina experiència tens com a fotògraf de casaments?

Fa més de vint anys que treballo com a fotògraf. Ja no recordo quan vaig començar a treballar com a fotògraf de casaments, però deu fer un munt i ja porto fets més de 110 casaments, que es diu ràpid! He treballat com a fotoperiodista en diversos diaris i publicacions nacionals i internacionals i actualment treballo per mitjans i empreses tant d’aquí com de fora. Pots veure una mostra del meu treball a www.tonivilches.com. Ah! I des que tinc fills, faig sessions de nens també. Superdivertides! Visita la meva web www.zoom.cat per saber-ne més del tema.

Què intentes expressar amb la teva fotografia?

Com a persona i fotògraf professional m’interessa molt la realitat de la gent. Les seves emocions i els seus records en imatges. Miro de captar les situacions més naturals i emotives. Aquelles que t’ajuden a recordar bons moments. No interfereixo en la creació de la imatge sinó que la capturo en el moment que esdevé. Focalitzo sobretot en els instants més emocionants de les persones. Aquells que et fan posar la pell de gallina!

Com t’agrada treballar?

M’agrada respectar la llum que hi ha a l’escena, ja que penso que la llum que hi ha també ajuda a recordar el moment. Sé que els nuvis sempre espereu que el dia del vostre casament sigui perfecte però si cauen quatre gotes o bufa una mica la Tramuntana… a mi m’agrada, què us he de dir!

Sempre miro de ser discret i no atabalar als nuvis. Per un fotògraf de casaments és important mirar de ser invisible aquell dia i no interferir més que el necessari.

Quin tipus de preparació fas abans de fotografiar?

És una mica estrany d’explicar. M’agrada parlar amb vosaltres, que m’expliqueu coses de vosaltres i què espereu pel dia del vostre casament. Planifico molt tot el que succeirà al casament en especial atenció a la gent que s’ha de fotografiar (nuvis, familiars, amics més propers), els detalls importants i els actes significatius. Després preparo la logística necessària i que tot funcioni per així el dia del casament… poder improvisar i deixar que les coses flueixin. És la manera més natural de captar l’essència d’aquell dia.

Quin tipus de fotografia fas? Volem fugir dels posats!

A mi tampoc m’agraden els posats! Les fotos han de mostrar com sou vosaltres i no una interpretació del que no sou. Heu d’estar relaxats i oblidar-vos de mi. Jo m’encarrego de tot. En les fotos de parella, us donaré algunes directrius però no masses perquè puguem aconseguir la màxima naturalitat. Hem d’aconseguir divertir-nos amb la fotografia!

On fas les fotos de parella el dia del casament? Quin temps necessites?

Les fotos de parella se solen fer en un indret pròxim al lloc del convit o de camí entre el lloc de la cerimònia i el restaurant, però vosaltres teniu sempre l’última paraula a l’hora de triar.
El temps! Si fos per mi estaria fent-vos fotos el temps que calgués però entenc que voleu passar més estona amb els convidats a l’aperitiu que amb un fotògraf dient-vos on us he de posar així que si em doneu aproximadament entre 30 i 40 minuts ja estaré content.

Fas fotos de grups?

Si… i no. Depèn del que vulgueu vosaltres. Sempre. No tinc cap inconvenient en fer-les (de fet, gairebé sempre es fan). Cal tenir en compte que és un moment del casament una mica… com diríem; ensopit. Per això sempre recomano fer grups grans i no parella per parella. L’última paraula, però, la teniu vosaltres. Per fer les fotos ens coordinem amb el/la cap de sala per trobar el moment que sol ser habitualment just abans d’entrar al dinar/sopar.

Fins quan et quedes en el casament?

Em quedo fins que el ball està ben cobert. Habitualment 1,5 o 2 hores de ball. Tots sabem que a partir d’unes hores les fotos ja no són tan… visuals 😉

Amb quin equip treballes?

Treballo amb la marca Canon amb una àmplia gamma d’objectius fixes lluminosos que m’ajuden a captar la llum que hi ha, encara que sigui escassa.

Quin programari i plug-ins fas servir per retocar i administrar les teves fotografies?

Com la majoria de fotògrafs, Lightroom i Photoshop. Les fotos s’editen curosament i afegint un toc personal però sense modificar en excés colors i tons. Penso que la fotografia ha de parlar per si sola

Cobreixes tu el casament o envies a alguna altra persona?

Hi vaig jo, ja que sóc la persona que heu conegut i en qui heu confiat la feina. De totes maneres, tal com està estipulat al contracte, si es donés el cas que jo no pogués anar per una causa major, aniria un fotògraf de confiança.

Treballes sol?

Treballo sense cap assistent de moment, ja que per a mi la discreció és una bona manera de captar els moments sense que la gent se n’adoni. La meva feina de fotoperiodista m’ha ajudat a ser àgil en aquest sentit. De totes maneres, si cal, es pot contractar un segon fotògraf.

Si necessito contractar un fotògraf per tan sols unes hores, hi ha la possibilitat?

Sí. Es poden contractar els meus serveis fotogràfics a partir de dues hores i fins a la jornada completa. El preu s’ajusta segons les hores. Totes les possibilitats per fer que el pressupost s’ajusti a les vostres necessitats.

Tens disponibilitat per moure't i viatjar?

Per suposat! És el que més m’agrada. La mobilitat és absoluta.

Com entregues les fotos?

Un resum molt ampli de les fotos del casament s’entreguen en una galeria en línia de caràcter privat. Les fotos en arxiu digital estan a alta resolució  amb possibilitat de baixar-se a més baixa resolució. Les imatges estan disponibles per vosaltres les 24 hores del dia de forma il·limitada. També és una bona manera de compartir les fotos amb els vostres convidats.

Fas àlbum?

És clar! Veniu a veure’m i us mostraré alguns exemples dels meus àlbums fotogràfics.

Quin és el termini d’entrega de l’encàrrec?

Per contracte teniu la garantia que en un termini d’entre 3 i 4 mesos tindreu totes les fotos i àlbums. Més aviat 3 que 4.

Quins són els mètodes de pagament i el procediment? Cal fer paga i senyal?

El mètode de pagament és mitjançant una transferència amb el número de la factura efectuada. Es fa un pagament inicial en concepte de paga i senyal en el moment de la contractació i signatura del contracte. La resta es pagarà el moment de l’entrega del treball.